De geschiedenis van de brievenbus

Anthony Trollope, de uitvinder van de brievenbus was een Engelse ondernemer. Hij vond dat er een makkelijkere manier moest zijn om brieven te verzenden en te ontvangen. Hij begon met prototypes te maken en uiteindelijk werd zijn idee werkelijkheid. Vaak horen we Anthony Trollope als de persoon die de brievenbus heeft bedacht, maar het is belangrijk om te weten dat er al eerder vergelijkbare producten waren bedacht. In 1653 gebruikte bijvoorbeeld Louis Dejoye al iets dat leek op een brievenbus in Parijs, en in 1790 gebruikte de Oostenrijker Clemens Maria Hofbauer ook zoiets.

Rondje door de geschiedenis

Rond 1653 plaatste men in Parijs de eerste brievenbus. Het duurde heel lang voordat er overal in Frankrijk brievenbussen kwamen. Pas in 1829 werd de brievenbus elders in Frankrijk populair. In 1809 plaatste men de eerste brievenbus in Groot-Brittannië. Die kun je nu nog steeds bekijken in het Wakefield-museum, meer dan 400 jaar later. De Engelse brievenbus zoals we die nu kennen, ontstond in 1853. In het begin was het simpel, maar drie jaar later bedacht Richard Redgrave een nieuwe soort brievenbus. Deze brievenbus had mooie versieringen en details, waardoor het echt een lust voor het oog werd. Dat werd de eerste standaard victoriaanse brievenbus. Eerst waren deze groen, maar later werden ze ook rood geverfd. Inmiddels zijn er wel meer dan 600 soorten van zulke traditionele Engelse brievenbussen.

Wanneer is de eerste brievenbus in Nederland geplaatst?

Dat gebeurde in 1871 op het Binnenhof in Den Haag. Eerst was het een kleine test om te kijken of deze nieuwe manier van post versturen zou werken. Nadat dit succesvol was, werden er meer brievenbussen geplaatst door heel Nederland. Nu zijn er meer dan 200 jaar verstreken sinds Anthony Trollope zijn idee had. We hebben inmiddels duizenden verschillende soorten brievenbussen over de hele wereld die elke dag worden gebruikt om post te versturen en te ontvangen.

De toekomst van de brievenbus?

Een nieuw fenomeen op de markt zijn de pakketbrievenbussen. Vroeger kreeg je bijna nooit pakketjes, maar nu bestellen we steeds vaker onze spullen online via webwinkels. Voor mensen die overdag niet thuis zijn is dit erg handig. Pakketbrievenbussen zijn groter en sterker dan gewone brievenbussen. In plaats van brieven kunnen hier pakketjes in worden gedaan door pakketbezorgers.

Veel huizen in Nederland en België hebben een brievenbus in de voordeur zitten of in de voortuin staan. De losse vrijstaande brievenbussen staan meestal op een paaltje of op een standaard. Dat beeld van brievenbussen in de Nederlandse en Belgische straten voelt vertrouwd, maar er zijn landen waar mensen er echt nog nooit van een brievenbus hebben gehoord. Daar weten ze niet eens wat 'post bezorgen' is. In deze landen heeft de tijd stilgestaan. Gelukkig gaat de tijd vooruit, ook met post. Tegenwoordig krijgen we veel van onze post niet meer in de brievenbus, maar in onze e-mailbox. Met één druk op de knop kunnen we deze openen en beantwoorden. Dat is handig, want het kost geen dure postzegels en we hoeven maar een paar seconden te wachten voordat de ontvanger de e-mail kan lezen. Maar toch blijft de brievenbus bestaan. Een handgeschreven kaart of brief is namelijk veel leuker dan een digitaal berichtje. En sommige mensen vinden het nog steeds fijn om door kranten en reclamefolders te bladeren.

Waar koop ik een goede brievenbus?

Wil je een brievenbus kopen voor jouw huis of bedrijfspand? Neem eens een kijkje op www.brievenbus-point.nl en bekijk vele brievenbussen van bekende merken zoals Burg Wächter. In onze webwinkel vind je brievenbussen, pakketbrievenbussen en zelfs brievenbuskleppen. Zie jij door het grote aanbod, door de bomen het bos niet meer? Heb je vragen of wil je advies van een échte brievenbusexpert? Neem gerust contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze.
 
  Tommie     05-12-2023 14:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)